RRB Group D Memory Based Paper PDF Download

RRB Group D Exam Memory Based: Hello there! Freshersnow has brought you the RRB Group D Exam memory-based questions. Candidates who are writing the RRB Group D Exam Phase 1 on 17th August 2022 to 25th August 2022 can collect the questions from RRB Group D Exam CBT Phase 1 Memory Based Paper. To recruit the 103769 Vacancies of various posts under level 1 of the CPC Pay Matrix, the Railway Recruitment Board (RRB) is conducting the RRB Group D Exam CBT Phase 1 exam. Here we have given the RRB Group D Exam Memory Based questions based on General Science, General Awareness, General Knowledge, and Current Affairs. These questions are taken by reviewing the candidates for RRB Group D Exam Phase 1 2022. To score high in your RRB Group D Exam CBT Phase 1, candidates must include these RRB Group D Exam Phase 1 Memory Based questions in their preparation.

RRB Group D Exam Memory Based Paper

RRB Group D Exam Memory Based Paper
Organization NameRailway Recruitment Board (RRB)
Post NameTrack Maintainer Grade IV (Trackman), Gateman, Pointsman, Helpers in Electrical/ Engineering/ Mechanical/ Signal & Telecommunication departments, Porter & Other Posts
Memory Based Paper PDF Download Link Click Here

RRB Group D Exam 2022 Test Pattern

SectionNumber of Questions & Number of MarksTime Duration
General Intelligence & Reasoning30 Questions & 30 Marks
  • 90 Minutes (General)
  • 120 Minutes (PWD Candidates)
Mathematics25 Questions & 25 Marks
General Science25 Questions & 25 Marks
General Awareness & Current Affairs25 Questions & 30 Marks
Total Questions100 Questions & 100 Marks

RRB Group D Exam Memory Based Questions

RRB Group D Exam Memory Based Questions with Answer keys

1. Define Ohm’s law?

Answer: Ohm’s law states that the voltage across a conductor is directly proportional to the current flowing through it, provided all physical conditions and temperatures remain constant. In the equation, the constant of proportionality, R, is called Resistance and has units of ohms, with the symbol Ω.

2. What is Valency?

Answer: Valency is defined as the number of hydrogen atoms that combine directly or indirectly with one atom of an element. Example: One atom of nitrogen combines with three atoms of hydrogen to form ammonia gas. So, the valency of nitrogen is 3.

3. Question related to Vitamin D

Answer: Vitamin D (also referred to as “calciferol”) is a group of fat-soluble secosteroids responsible for increasing intestinal absorption of calcium, magnesium, phosphate, and many other biological effects.

4. What is the full form of HIV AIDS?

Answer: The full form of HIV AIDS is Human immunodeficiency virus infection and acquired immune deficiency syndrome.

5. What is the other name for Biotin?

Answer: Biotin also called vitamin H or B7, is a water-soluble vitamin that helps the body metabolize fats, carbohydrates, and protein.

6. Name the theme of Environment Day 2021

Answer: the theme of Environment Day 2021 is Ecosystem Restoration.

7. What is the Human Development Index’s India Rank?

Answer: HDI Rank of India is at the 131st position, with a score of 0.645.

8. Name the hormone which secrets from the thyroid gland?

Answer: The two main hormones your thyroid releases — thyroxine (T4) and triiodothyronine (T3) — collectively make up thyroid hormone.

9. Which rank did India rank on Happiness Index?

Answer: India was ranked 136 out of 146 countries in the United Nations’ World Happiness Report, 2022.

10. Name the person who was awarded the sportsman of the year in India?

Answer: Ravichandran Ashwin, the senior India cricketer was awarded the sportsman of the year in India 2021.

11. Where does the Periyar River located?

Answer: Periyar River located is in Kerela and it is the longest river in India.

12. Who is the Governor of West Bengal?

Answer: La Ganesan was the Governor of West Bengal.

13. Name the Prime Minister of England?

Answer: Boris Johnson is the Prime Minister of England.

14. In February 2022, who was appointed as the brand ambassador of Uttarakhand?

Answer: Rishabh Pant is appointed as the brand ambassador of Uttarakhand.

15. What did Article 24 of the Indian Constitution say?

Answer: Prohibition of employment of children in factories – Article 24 says that “No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment.”

16. Name the first Indian Railway Minister?

Answer: John Mathai is the first Indian Railway Minister.

17. In which state does Renuka Lake locate?

Answer: Renuka lake is located in the Sirmour district of Himachal Pradesh in India.

18. Question on Ramsar Sites

Answer: 75 Ramsar Sites in 75th Year of Independence India adds 11 more wetlands to the list of Ramsar Sites.

19. Name the candidate who won the Nobel Peace Prize in 2021?

Answer: Maria Ressa and Dmitry Muratov has won the Nobel Peace Prize 2021.

RRB Group D Exam Memory Based Questions Download Link

RRB Group D Exam Memory Based Questions Download Link
To download the RRB Group D Exam Memory Based PDFClick Here

The above information about the RRB Group D Exam Memory Based has provided all the required information. For more updates and articles stay tuned to our website @ Ekdumzakaas.com