6th September 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

6th September 2022 Current Affairs Quiz: Are you looking for the Current Affairs Quiz of 6th September 2022? If so, then you are in the right place. For the sake of candidates, we had provided the Latest Current Affairs Quiz of 6 Sep 2022, along with an explanation and static points in a quiz pattern. Make use of this brilliant opportunity and prepare for the State/ Central Government Exams like RRB, IBPS, IDBI, SSC, or any other Competitive Exams in the field of current affairs. Check throughout this article and get September 6, 2022, Current Affairs Quiz or Current Affairs of September. For Daily Current Affairs, bookmark this page to visit regularly.

6th September 2022 Current Affairs Quiz By Ekdumzakaas.com

1) Which bank named Krishnan Sankarasubramaniam as new MD & CEO?

a) City Union Bank
b) Tamilnad Mercantile Bank
c) Canara Bank
d) Punjab National Bank

Answer: B

Explanation: The Tuticorin-based Tamilnad Mercantile Bank (TMB) Ltd has announced the appointment of Krishnan Sankarasubramaniam as the Managing Director and CEO with effect for three years. His appointment was approved by the Reserve Bank of India (RBI). He was also Executive Secretary to the Board of Indian Bank. He is also a Certified Associate of the Indian Institute of Bankers (CAIIB).

Static Points:
Tamilnad Mercantile Bank CEO: K V Rama Moorthy
Headquarters: Thoothukudi, Tamil Nadu, India

2) Which institute join to Inspire Institute of Sports for innovative boxing analytics software?

a) IIT Bombay
b) IIT Delhi
c) IIT Kanpur
d) IIT Madras

Answer: D

Explanation: IIT Madras joins Inspire Institute of Sports: IIT Madras researchers and Inspire Institute of Sports in Karnataka have joined forces to create the analytics platform “Smartboxer.” To boost India’s boxing medal total at the 2024 Olympics, advanced boxing analytics software is being created. It will use wearable sensors and cameras with Internet of Things (IoT) capabilities to deliver feedback and performance evaluations.

3) Which state govt disburses Rs 869 crore for farmers under KALIA scheme?

a) Assam
b) Bihar
c) Odisha
d) Gujarat

Answer: C

Explanation: Odisha government distributed ₹869 crore to 41.85 state farmers under the Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA) scheme and assured them of additional aid for crop losses due to floods in the state. ₹2000 each was directly transferred to the bank accounts of 41 lakh farmers and 85,000 landless farmers under the KALIA Scheme.

Static Points:
Odisha Capital: Bhubaneswar
Governor: Ganeshi Lal
Chief Minister: Naveen Patnaik

4) Who has been appointed as new chairman and managing director of Shipping Corporation of India Ltd?

a) Manoj Jain
b) Nalin Singhal
c) Binesh Kumar Tyagi
d) Soma Mondal

Answer: C

Explanation: The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has signed off on the proposal to appoint Captain Binesh Kumar Tyagi as the new chairman and managing director of Shipping Corporation of India Ltd. The Shipping Corporation of India is a government corporation that operates and manages vessels servicing both national and international lines. The appointment is for five years from the date of assumption of charge of the post.

5) Who launched 36th National Games Anthem and mascot in Ahmedabad?

a) Amit Shah
b) Nitish Kumar
c) Nitin Gadkari
d) Anurag Thakur

Answer: A

Explanation: Union Home Minister Amit Shah has launched the mascot and the anthem for the 36th National Games at Trans Stadia in Ahmedabad. The mascot is named ‘Savaj’ which means cub in Gujarati. The anthem for the national games is based on the theme of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. The National Games are going to be organized from 29th September 2022 to 12th October 2022.

6) Which state has launched the Rural Backyard Piggery Scheme?

a) Meghalaya
b) Rajasthan
c) Assam
d) Kerala

Answer: A

Explanation: Meghalaya Chief Minister Conrad K Sangma said the state’s “Progress” scheme aims to ensure that the farmers earn a sustainable livelihood through different livestock farming activities. Launching the ambitious flagship programme for the farmers – “Rural Backyard Piggery Scheme” under National Livestock Mission at Byrnihat in Ri-Bhoi district.

Static Points:
Meghalaya Capital: Shillong
Governor: Satya Pal Malik
Chief Minister: Conrad Sangma

7) Which state gets 29th district in the form of Mohla-Manpur-Ambagarh Chowki?

a) Gujarat
b) Chhattisgarh
c) Jharkhand
d) Assam

Answer: B

Explanation: Chief Minister Chhattisgarh Bhupesh Baghel inaugurated Mohla-Manpur-Ambagarh Chowki as the 29th district of the state. It was carved in the Rajnandgaon district, which had a large area, and it took almost a full day to reach headquarters, sometimes as much as 170 kilometers.

Static Points:
Chhattisgarh Capital: Raipur
Governor: Anusuiya Uikey
Chief Minister: Bhupesh Baghel

8) India’s first-ever “Night Sky Sanctuary” to be set up in which state/ UT?

a) Sikkim
b) Uttarakhand
c) Himachal Pradesh
d) Ladakh

Answer: D

Explanation: India’s first night sky sanctuary will be established in Ladakh in a bid to boost Astro tourism in the country and attract foreign researchers to work with high-altitude telescopes in the region. The Department of Science and Technology will set up the proposed Dark Sky Reserve at Ladakh’s Hanle as part of the Changthang Wildlife Sanctuary.

9) Which state hosted the ‘Conclave of State Science & Technology (S&T) Ministers’?

a) Gujarat
b) Chhattisgarh
c) Jharkhand
d) Assam

Answer: A

Explanation: The Gujarat Science Conclave of State Science & Technology (S&T) Ministers to be inaugurated by Prime Minister Narendra Modi at Science City Ahmedabad will explore state specific technologies and innovations for adoption and scaling up through integrated approach with Centre’s collaboration. A broad mapping of priorities, challenges, expectations and technology needs of of each of the states can be met through collaboration with various S&T depaetments of the centre.

Static Points:
Gujarat Capital: Gandhinagar
Governor: Acharya Devvrat
Chief Minister: Bhupendrabhai Patel

10) Which airline joins WEF’s “Clear Skies for Tomorrow” sustainability campaign?

a) Vistara
b) Air India
c) SpiceJet
d) IndiGo

Answer: D

Explanation: Clear Skies for Tomorrow: IndiGo, the largest airline in the nation, announced that it has joined a sustainable effort led by the World Economic Forum (WEF). IndiGo airline has joined the Clear Skies for Tomorrow, India Coalition initiative as a signatory. A meaningful and proactive path for the industry to achieve carbon-neutral flying is provided by ‘Clean Skies for Tomorrow’, which was launched in January 2019.

Static Points:
IndiGo CEO: Rono Dutta
Headquarters: Gurugram

Do follow this site @ freshersnow.com more often to get the Daily Current Affairs or Current Events of September.