19th September 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

19th September 2022 Current Affairs Quiz: Are you looking for the 19th September 2022 Current Affairs Quiz, then you are in the right place. In the below sections, we had provided the Current Affairs Quiz along with the Answers, Explanation, and Static Points. Grab this chance to gain more marks in the State Government Exams or any other Competitive Exams by preparing the Latest Current Affairs Quiz of 19th Sep 2022. Candidates can go through the below section to know more details about September 19, 2022, the Current Affairs Quiz, or the current events of September. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

19th September 2022 Current Affairs Quiz By Ekdumzakaas.com

1) Federal Bank ranked ____ in Best Workplaces in Asia 2022.

a) 47th
b) 63rd
c) 52nd
d) 77th

Answer: B

Explanation: Federal Bank was ranked 63rd on the Best Workplaces in Asia 2022 and becomes the only bank in India to be listed by Great Place to Work, the global authority on workplace culture. The list is based on over one million survey responses across Asia and West Asia, representing the experience of over 4.7 million employees in the region.

Static Points:
Federal Bank CEO: Shyam Srinivasan
Headquarters: Aluva

2) Wholesale inflation dropped to 11-Month low at 12.4% in which month?

a) June
b) July
c) August
d) September

Answer: C

Explanation: Producers’ inflation based on Wholesale Price Index (WPI) dropped for the third successive months to a 11-month low of 12.41 percent in August. It was 13.93 percent in July and 11.64 percent in August last year. The core WPI inflation dipped to a 17-month low of 7.9 percent in August.

3) ____ is the 1st police force in the country to make collection of forensic evidence mandatory in crimes punishable by more than six years.

a) Odisha
b) Assam
c) Punjab
d) Delhi

Answer: D

Explanation: Delhi Police has become the first police force in India to make a collection of forensic evidence mandatory in crimes punishable by more than six years. Delhi is a union territory and is under the administrative control of the Ministry of Home Affairs. Delhi Police Commissioner Sanjay Arora issued a ‘Standard Order’, to all the police units.

4) Who has launched a countrywide mega drive ‘Raktdaan Amrit Mahotsav’ for voluntary blood donation?

a) Anurag Thakur
b) Piyush Goyal
c) Jitendra Singh
d) Mansukh Mandaviya

Answer: D

Explanation: The 15-day long countrywide mega voluntary blood donation drive was kickstarted by Health Minister Dr. Mansukh Mandaviya on the occasion of 72nd birthday of the Prime Minister Narendra Modi on 17th of this month. More than six thousand camps have been registered for this mega drive along with more than two lakh 57 thousand blood donors registered so far.

5) Andhra Pradesh, Odisha Attract Maximum Industrial Investment In which year?

a) 2020
b) 2021
c) 2022
d) 2023

Answer: C

Explanation: Andhra Pradesh has ranked one on the list of states in attracting industrial investments in the first seven months of 2022. According to the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Andhra Pradesh has generated an investment of Rs 40,361 crore. India got a total investment of Rs 1,71,285 crore by the end of July as per the DPIIT data.

6) Which Bank issues India’s first Electronic Bank Guarantee?

a) Axis Bank
b) ICICI Bank
c) YES Bank
d) HDFC Bank

Answer: D

Explanation: HDFC Bank, India’s largest private sector bank, became the first bank in the country to issue an Electronic Bank Guarantee (e-BG) in partnership with National E-Governance Services Limited (NeSL). This is a transformational change, and the Bank will migrate to e-BG to benefit all its customers.

7) KVIC launches ____ units under Prime Minister’s Employment Generation Programme to empower artisans

a) 72
b) 77
c) 82
d) 87

Answer: A

Explanation: Khadi and Village Industries Commission (KVIC) Manoj Kumar inaugurated 72 Units assisted under PMEGP and Disbursed Margin Money Subsidy to 720 PMEGP Beneficiaries on 17th September at KVIC Office. It is mission of the Prime Minister to encourage entrepreneurial skills among youth so more industries can be started and thereby unemployment can be reduced.

8) On which day International Talk Like a Pirate Day is observed?

a) 19th September
b) 17th September
c) 18th September
d) 16th September

Answer: A

Explanation: International Talk Like a Pirate Day is a parodic holiday created in 1995 by John Baur and Mark Summers, of Albany, Oregon, who proclaimed September 19 each year as the day when everyone in the world should talk like a pirate. An observer of this holiday would greet friends not with “Hello, everyone!” but with “Ahoy, maties!” or “Ahoy, me hearties!” The holiday, and its observance, springs from a romanticized view of the Golden Age of Piracy.

9) The Public Enterprises Selection Board has selected ____ MD of NLC India Limited?

a) Rakesh Kumar Jain
b) Prasanna Kumar
c) Ayush Gupta
d) Rakesh Kumar

Answer: B

Explanation: Prasanna Kumar Motupalli is selected as the Chairman and Managing Director of NLC India Limited by the Public Enterprises Selection Board (PESB). Prasanna Kumar Motupalli is currently serving as the Executive Director of NTPC limited. PECB interviewed four applicants, including Suresh Chandra Suman, the Director (Mining), NLC India Limited.

10) Former Davis Cup captain Naresh Kumar passed away recently. He is related to which sport?

a) Tennis
b) Cricket
c) Football
d) Hockey

Answer: A

Explanation: Former Indian tennis player and Davis Cup captain, Naresh Kumar passed away recently at the age of 93. He was born on December 22, 1928, in Lahore, Naresh Kumar went on to become a big name in Indian tennis after Independence. He represented the country for eight consecutive years and later went on to become the captain.

Hope that candidates have gathered all the required specifications regarding the 19th September 2022 Current Affairs Quiz from the below sections. Keep on visiting this site @ freshersnow.com regularly for Daily Current Affairs.