18th September 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

18th September 2022 Current Affairs Quiz: Are you searching for the Latest Current Affairs Quiz of 18th September 2022? Then you are in the right place. Go through this page to know details about the 18 Sep 2022 Current Affairs in a quiz pattern. Grab this chance to gain more marks in the State/ Central Government Exams like IBPS, RRB, SSC, IDBI, or any other Competitive Exams in the field of current affairs. For the sake of candidates, we have provided the Current Affairs Quiz of September 18th, 2022 along with the explanation and static points in the below sections. For Daily Current Affairs Quiz or current event of September, kindly follow our page regularly.

18th September 2022 Current Affairs Quiz By Ekdumzakaas.com

1) Which Zoological Park has been recognized as the best zoo in the country?

a) Rajiv Gandhi Zoological Park, Pune
b) National Zoological Park, New Delhi
c) Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park, Darjeeling
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park (PNHZP) in West Bengal’s Darjeeling has been adjudged the best zoo in the country, while Kolkata’s Alipore Zoological Garden has secured the fourth position. There are around 150 zoos across the country. The Red Panda is one of the top attractions of PNHZP, besides others such as the Himalayan Black Bear, Snow Leopard, Goral and Himalayan Thar.

2) According to the Kantar’s BrandZ report which IT company is now India’s most valuable brand?

a) Wipro
b) TCS
c) Infosys
d) Dell

Answer: B

Explanation: Kantar’s BrandZ report said: IT services firm Tata Consultancy Services became India’s most valuable brand in 2022, according to a report by market data and analytics firm Kantar, displacing long-time topper HDFC Bank. TCS, with a brand value of $45.5 billion in 2022, is followed by HDFC Bank at $32.7 billion.

3) Which Bank Raises Benchmark Lending Rate By 0.7 percent?

a) RBI
b) SBI
c) PNB
d) ADB

Answer: B

Explanation: The country’s largest lender, State Bank of India (SBI), raised the Benchmark Prime Lending Rate (BPLR) by 70 basis points (or 0.7 per cent) to 13.45 per cent. The announcement would make loan repayment linked to BPLR costlier. The current BPLR rate is 12.75 per cent. It was revised last in June.

4) When was World Bamboo Day is observed?

a) 19th September
b) 17th September
c) 18th September
d) 16th September

Answer: C

Explanation: World Bamboo Day is observed on September 18 in order to raise awareness about the conservation of this extremely useful plant. Conceptualised by the World Bamboo Organisation (WBO), this day also promotes the bamboo industry by highlighting its concerns. Bamboo is a fast-growing plant and has many traditional uses.

5) Army leaders from 24 nations belonging to Indo-Pacific region participate in the Indo-Pacific Armies Management Seminar (IPAMS) in ____.

a) Ottawa
b) Jakarta
c) Dhaka
d) Delhi

Answer: C

Explanation: Army leaders from 24 Indo-Pacific nations convey message of unity and collective commitment. The Army leaders from the 24 nations belonging to the Indo-Pacific region gathered in Dhaka for the Indo-Pacific Armies Management Seminar (IPAMS) have given a message of unity and collective commitment.

6) ____ has released a new digital publication ‘BLO e-Patrika’ at an event in New Delhi.

a) Election Commission of India
b) NABARD
c) Reserve Bank of India
d) NITI Aayog

Answer: A

Explanation: The Election Commission released a new digital publication ‘BLO e-Patrika’ at an interactive session held with Booth Level Officers BLOs spread across the States in India. Over 350 BLOs joined through video-conferencing from the office of Chief Electoral Officers CEOs in States and UTs and 50 BLOs from the nearby states Rajasthan, Uttar Pradesh and Delhi.

7) Which city hosted the ‘All-India Official Language Conference’ held in 2022?

a) Indore
b) Surat
c) Mumbai
d) Pune

Answer: B

Explanation: The conference is being organised on the occasion of Hindi Day, which is celebrated annually on September 14 across the country. Surta from Gujarat hosted the ‘All-India Official Language Conference’. Union Home Minister Amit Shah participated in the All-India Official Language Conference in Gujarat’s Surat.

8) Pranav Anand from Bengaluru, Karnataka became India’s ____ Chess GrandMaster.

a) 72nd
b) 74th
c) 76th
d) 78th

Answer: C

Explanation: Pranav Anand. a 15-Year-Old from Bengaluru, Karnataka became India’s 76th Chess GrandMaster (GM) after winning against International Master (IM) Emin Ohanyan of Armenia. He received the title after he crossed the 2,500 Elo points in the ongoing World Youth Chess Championship in Mamaia, Romania.

9) On which day International Red Panda Day is observed?

a) 3rd Sunday of September
b) 3rd Saturday of September
c) 4th Monday of September
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Red Pandas, native to the eastern Himalayas and southwestern China, are an endangered species that are legally protected in countries like India, Nepal, Bhutan, and China. To raise awareness regarding the conservation of these beautiful animals, every third Saturday of September is celebrated as International Red Panda Day. This year, the day falls on September 17.

10) International Equal Pay Day celebrated on which day?

a) 19th September
b) 17th September
c) 18th September
d) 16th September

Answer: C

Explanation: International Equal Pay Day, celebrated on 18 September, represents the longstanding efforts towards the achievement of equal pay for work of equal value. The symbolic day aims at highlighting issues related to the gender pay gap and raising worldwide awareness. The day holds great significance in modern times as it shows how pay inequality still remains a reality.

For Daily Current Affairs or Current Events of September, kindly visit our site @ freshersnow.com regularly.