12th September 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

12th September 2022 Current Affairs Quiz: Hello Guys! Are you looking for the Latest Current Affairs Quiz of 12th September 2022? If so, check this article. For the sake of candidates, we had provided the 12th Sep 2022 Current Affairs Quiz in the below sections. Aspirants, who are preparing for the state/ central government exams like IBPS, SBI, RRB, SSC, UPSC or any other competitive exams, grab this chance to gain more marks in the section of Current Affairs. For more details like Daily Current Affairs, Static GK or Current Events of September, kindly keep visiting this page more often and also bookmark this page.

12th September 2022 Current Affairs Quiz By Ekdumzakaas.com

1) AICTE collaborate with which company to promote digital literacy in India?

a) Dell
b) Microsoft
c) Nvidia
d) Adobe

Answer: D

Explanation: The All-India Council for Technical Education (AICTE) signed a partnership agreement with Adobe to accelerate digital creativity skill across the country. Adobe will provide training for educators, provide courses, and incorporate digital creativity into the curriculum to give kids the fundamental creative and digital literacy skills they need to succeed in today’s digital-first society.

Static Points:
Adobe CEO: Shantanu Narayen
Headquarters: San Jose, California, United States

2) Who launches Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan?

a) Narendra Modi
b) Droupadi Murmu
c) Venkaiah Naidu
d) Ram Nath Kovind

Answer: B

Explanation: The President of India, Smt Droupadi Murmu virtually launched the Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan. This is aimed at working towards TB elimination from the country by 2025, said a release issued by the Health Ministry. The `Abhiyaan’ will be launched in the presence of Union Minister of Health and Family Welfare (HFW) Mansukh Mandaviya, and Minister of State (HFW) Bharati Pravin Pawar, among other dignitaries.

3) Who laid the New Coastal Zone Management Plan for Karnataka?

a) Narendra Modi
b) Droupadi Murmu
c) Venkaiah Naidu
d) Ram Nath Kovind

Answer: A

Explanation: Prime Minister Narendra Modi laid the foundation for various works worth Rs 3,800 crore at Goldfinch city in Karnataka. Karnataka is the first State in southern India and only the second state in the country to get the Plan prepared and approved as per the new Coastal Regulation Zone (CRZ) notification.

4) G-7 Countries Agrees To Price Cap System with which country?

a) Canada
b) Japan
c) Russia
d) India

Answer: C

Explanation: Members of the G7 have agreed to impose a price cap on Russian oil in a bid to hit Moscow’s ability to finance the war in Ukraine. The cap on crude oil and petroleum products would also help reduce global energy prices. The G7 (Group of Seven) consists of the UK, US, Canada, France, Germany, Italy and Japan.

5) Which state government has launched a rainwater harvesting scheme named CHHATA?

a) Gujarat
b) Odisha
c) Assam
d) Bihar

Answer: B

Explanation: Odisha government has launched a rainwater harvesting scheme named ‘Community Harnessing and Harvesting Rainwater Artificially from Terrace to Aquifer (CHHATA). The new scheme was approved by the Cabinet last month. It will be implemented for a period of five years.

6) Army, Air Force conduct joint exercise ‘Gagan strike’ in ____.

a) Punjab
b) Bihar
c) Kerala
d) Gujarat

Answer: A

Explanation: Army’s Kharga Corps and the Air Force have conducted joint exercise ‘Gagan Strike’ in Punjab. The exercise, conducted over four days, comprised the deployment of attack helicopters as the aerial arm in support of ground forces carrying out drills, practising annihilation of enemy defences and deep penetration.

7) The United States issued how many student visas to Indians in 2022, according to the US embassy in India?

a) 62,000
b) 87,000
c) 82,000
d) 92,000

Answer: C

Explanation: Indians received a record-breaking 82,000 student visas from the United States in 2022, more than any other nation, according to an official announcement. The US Mission said the 82,000 Indian students who received visas this year make up roughly 20 percent of all foreign students enrolled in American universities.

8) Bihar CM Nitish Kumar has inaugurated India’s longest rubber dam ‘Gayaji Dam’ on ____ river.

a) Koshi River
b) Punpun River
c) Falgu River
d) Bagmati River

Answer: C

Explanation: Bihar Chief Minister, Nitish Kumar has inaugurated India’s longest rubber dam ‘Gayaji Dam’ on the Falgu River in Gaya. The dam has been built at an estimated cost of Rs 324 crore. Experts from IIT (Roorkee) were involved with the project. The dam, aimed at providing uninterrupted water supply to Vishnupad Temple in Gaya throughout the year.

Static Points:
Bihar Capital: Patna
Governor: Phagu Chauhan
Chief Minister: Nitish Kumar

9) Mohla-Manpur-Ambagh Chowki becomes the 29th district of which state?

a) Telangana
b) Bihar
c) Chhattisgarh
d) Jharkhand

Answer: C

Explanation: Chhattisgarh Chief Minister, Bhupesh Baghel inaugurated the newly formed district Mohla-Manpur-Ambagarh Chowki as the 29th district of the state. He also unveiled the map of the district on the occasion. The new district will be under the Mohla-Manpur-Ambagarh Chowki Durg division.

Static Points:
Chhattisgarh Capital: Raipur
Governor: Anusuiya Uikey
Chief minister: Bhupesh Baghel

10) Which passes law authorizing nuclear strikes as form of defence?

a) South Korea
b) North Korea
c) Japan
d) China

Answer: B

Explanation: North Korea has approved a law that gives it the authority to launch a nuclear attack in advance. With the recently passed law, North Korea’s status as a nuclear weapons state has become irreversible. North Korea, this year tested a record number of weapons, including an intercontinental ballistic missile.

Follow our site @ freshersnow.com on a regular basis for the Daily Current Affairs or current events of September.