11th September 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

11th September 2022 Current Affairs Quiz: If you are looking for 11th September 2022 Current Affairs Quiz, then you are in the right place. Candidates can go through this page to know more information about the September 11th, 2022, Current Affairs Bits in Quiz pattern. Aspirants can get the Latest Current Affairs Quiz of 11 Sep 2022, for State/ Central Government Exams like IBPS, RRB, IDBI, SSC, or Competitive Exams. For the sake of candidates, we have provided the Current Affairs Quiz with the Explanation and Static Points in the below sessions. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

11th September 2022 Current Affairs Quiz By Ekdumzakaas.com

1) Which state government launched ‘Samarth’ e-governance portal?

a) Uttarakhand
b) Karnataka
c) Meghalaya
d) Gujarat

Answer: A

Explanation: The Uttarakhand education department launched an e-governance portal “Samarth”. This portal provides all administrative and educational updates including information about entrance exams, salary structures, and appointments from five state universities and 140 public schools.

Static Points:
Uttarakhand Capitals: Dehradun (Winter), Gairsain (Summer)
Governor: Gurmit Singh
Chief minister: Pushkar Singh Dhami

2) Which institute join to Inspire Institute of Sports for innovative boxing analytics software?

a) IIT kharagpur
b) IIT Madras
c) IIT Delhi
d) IIT Bombay

Answer: B

Explanation: IIT Madras joins Inspire Institute of Sports: IIT Madras researchers and Inspire Institute of Sports in Karnataka have joined forces to create the analytics platform “Smartboxer.” To boost India’s boxing medal total at the 2024 Olympics, advanced boxing analytics software is being created. It will use wearable sensors and cameras with Internet of Things (IoT) capabilities to deliver feedback and performance evaluations.

3) Which bank and WAAREE collaborate to Fund Projects for Customers and Channel Partners?

a) BOB
b) RBI
c) SBI
d) PNB

Answer: C

Explanation: WAAREE, India’s largest Solar Panel manufacturer has entered into an Agreement with State Bank Of India (SBI) for availing unsecured financing for solar projects through Surya Shakti Solar Finance Scheme and providing working capital for Channel Partners under EDFS (Electronic dealer finance scheme).

4) Which state CM launches ‘Rural Backyard Piggery Scheme’?

a) Uttar Pradesh
b) Meghalaya
c) Gujarat
d) Bihar

Answer: B

Explanation: Meghalaya Chief Minister Conrad K Sangma has launched the ‘Rural Backyard Piggery Scheme’ to ensure the farmers earn a sustainable livelihood through different livestock farming activities. The government has earmarked Rs 15.18 crore under which four high-yielding improved varieties will be distributed to 6000 families.

Static Points:
Meghalaya Capital: Shillong
Governor: Satya Pal Malik
Chief minister: Conrad Sangma

5) which company tie-up with Smiths Detection to manufacture scanning systems?

a) GAIL
b) BHEL
c) BEL
d) ONGC

Answer: C

Explanation: Bharat Electronics Limited (BEL) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Smiths Detection, a global leader in threat detection and security inspection technologies, for offering advanced, high-energy scanning systems to the Indian market. This MoU marks Smiths Detection’s first manufacturing operation in India.

6) Which country awarded ‘Meritorious Service Medal’ to Lamba, Former Navy Chief of India?

a) Singapore
b) Cambodia
c) Malaysia
d) Indonesia

Answer: A

Explanation: Former India Chief of Naval Staff, Admiral Sunil Lanba has been conferred Singapore’s prestigious military award, the Pingat Jasa Gemilang (Tentera) or Meritorious Service Medal (Military) (MSM(M)), by President Halimah Yacob. Both navies also commemorated the Silver Jubilee of the Singapore-India Maritime Bilateral Exercise in 2018.

Static Points:
Singapore President: Halimah Yacob
Currency: Singapore dollar

7) When was National forest Martyrs day is observed?

a) 8th September
b) 9th September
c) 10th September
d) 11th September

Answer: D

Explanation: The tragic Khejarli massacre occurred on September 11, 1730, which is why this day was chosen to be recognised as National Forest Martyrs Day. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change declared in 2013 that a day should be set aside in honour of forests and people who protect India’s forests, jungles, and wildlife.

8) ____ partnered with Odisha to offer Bill Payment Solution.

a) Idea
b) Jio
c) BSNL
d) Airtel

Answer: D

Explanation: Bharti Airtel has launched a pilot project in partnership with the TP Northern Odisha Distribution to offer bill payment solutions to more than 2 million customers. The pilot project will be mobilized to 4000 Airtel Payment Banks (APBs) in northern Odisha to facilitate the bill payments.

9) DRDO & Indian Army Successfully Conduct Six Flight-Tests of QRSAM Off ____ coast.

a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Odisha
d) Kerala

Answer: C

Explanation: The Indian Army and Defence Research and Development Organisation (DRDO) have successfully conducted six flight tests of the Quick Reaction Surface to Air Missile (QRSAM) system. The tests were conducted at the Integrated Test Range (ITR) in Chandipur, situated off the Odisha coast.

10) The government has set up a committee under ____ to moderate gas prices in India in September 2022.

a) Kirit Parikh
b) Janki Ballabh
c) Pradeep Kumar
d) YM Deosthalee

Answer: A

Explanation: The government has set up a committee under Kirit Parikh to moderate gas prices in India in September 2022. The panel will review the pricing of gas produced by companies like ONGC and Reliance Industries as it looks to moderate the steep increase that producers.

Hope you guys have gathered 11th September 2022 Current Affairs Quiz from the above sections. Follow our site @ freshersnow.com regularly for Daily Current Affairs.